sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Vaikeeks meni

Olin viime viikolla Hepolassa tunnilla poikkeuksellisesti tiistaina. Ilo ja yllätys raikui varmaan ympäri Hurukselaa, kun taulussa luki nimeni kohdalla Sepe! Sepe, Seppo, Sepeteus on ihanainen poni, jolla olen saanut ratsastaa vain kerran aikaisemmin. Sekin kerta oli talvella, kun en vielä osannut oikein mitään. Olin siis innosta soikeena, oon joskus toivonu Seppoa, mutta en oo sitä saanu.

Sepe oli kiltti ja helppo laittaa valmiiksi. Tunti ei sitten ollutkaan niin helppo. Meillä on pitkään painotettu sitä, ettei sisäohjassa saa roikkua ja ollaanpa Susannan ja Marikan kanssa pistetty pystyyn oikeen projekti asian tiimoilta. Noh, meikäläisellä on tosiaan vielä vähän hiomista roikkumisen ja löysänä pitämisen välimaaston löytämisen kanssa. Eli tuntuma pitäis kuitennii olla.
Tunnin teemana oli tällä kertaa käsien jousto. Miähän koin taas ahaa-elämyksiä. Käsien pitää joustaa eteen päin, ei taakse päin. Käynnissä suoralla uralla tää homma suju taas ihan ok. Eli mukaudutaan hevosen liikkeeseen ja kädet liikkuu mukana eli joustaa eteen päin! Meikäläisellä on muuten tähän mennessä tainnu "joustaa" kädet taakse päin eli silloinhan miä pidätän hevosta. Hoh, hyvä miä taas :D

Tehtävänä tunnilla oli tehdä voltteja, asettaa hevonen sisään ja pitää tasainen vauhti yllä. Ja tässä tuli se vaikeus. Sepe on vähän semmonen poni, että se laiskottelee oikeen urakalla. Sitä saa siis käskeä kovastikin ennen, ku se menee reippaasti. Tasaisen vauhdin ylläpito voltilla oli siis se eka haaste. Ja sitten ne kädet. Nyt piti siis asettaa sisään eli niin, että ratsastaja näkee hevosen sisäsieraimen ja silmäkulman. Kääääk! Miä jouduin käyttämään sisäohjaa!!!!! Nouuuu, eihän sitä saanu käyttää! Mitä tää ny on??? Olin ihan ihmeissäni taas. Tiina se sitten selvensi, että eihän hän voi kerralla kaikkea opettaa eli ollaan ny opeteltu sisäohjasta pois ja pikku hiljaa aletaan opetella sen takaisin haltuun ottamista hillitysti. Ok, sisäohjalla asettaminen mut samalla piti sitten muistaa joustaa niillä käsillä. Eihän se ny helvetti oo mitenkään mahollista! Tai ainakaan noitten kaikkien juttujen tekeminen yhtäaikaa: pohkeilla vauhtia, käännä ulkopohkeella voltille, anna koko ajan pohkeella vauhtia (Sepe siis löysäili), aseta sisäohjalla sisään ja jousta käsistä. Oookei, no tää homma alko viimenään sit sujuu... käynnissä.

Ja eikun ravivaihde silmään ja ensin kevennetyssä ravissa kaikki toi sama. Tai yritys ainakin. Ensin piti saada Seppo ravaamaan kunnolla. Siinä oliki sitte hommaa. Arkailin taas raipan käyttöä, vaikka ois pitäny heti alkuun ottaa se käyttöön. Kyllä oli vaikeeta mutta saatiin reipas ravi sitten viimein. Volteilla mulla unohtu se käsistä joustaminen saman tien ja koko ajan. Sisään asettamistakin arkailin, koska en arvannu käyttää sitä sisäohjaa, niin hyvin siitä on ny oppinu pois. Ja Sepe se hidasti vauhtia voltilla aina, joten sekin teetti hommia. En tiiä miten suju vai sujuko mitenkään, mutta sitte tehtiin samat jutskat vielä harjotusravissa. Hikihikihikihiki!

Hitokseen vaikee tunti, mutta varmasti hyödyllinen ja hyvä. Tässähän aletaan ihan selvästi jo viilaamaan juttuja eli ollaan edetty aikalailla siitä, kun oon alottanu Hepolassa. Hyvä miä :)

Mul ei ollukaa Sepestä yhtään aikasempaa kuvaa ja nääkin on kännyllä roiskastuja, mutta onpahan ees jotain.


Joku pallinaama vois ehkä vähän kattoo välillä peiliin :D

11 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on pelkkää koulua ensviikolla. Ihan kivaa, kun on estettä nyt vallan loikittu. Mitenkäs siellä neuvottiin tuossa ravissa niitten käsien kanssa toimimaan. Käynnissähän hevonen tarvii sitä käsien myötäysliikettä (vai miten sitä kutsutaan) mutta mä oon jotenki luullu että ravissa käsi olis mahdollisimman paikallaan. Mitenkä siellä teidän tunnilla neuvottiin?
   ps. koitan tällasta kommenttiboksin linkkijuttua tähän samaan syssyyn :)

   <a href="http://kiviakaviouralla.blogspot.fi//>testi</a>

   Poista
  2. ...no ei tuo linkki onnistunut, olkoon, ei minusta tuu nörttiä :D

   Poista
 2. Höh ja mun kommentti hävis johku huitsin nevadaan. Nii siis mun mielestä piti joustaa ravissakin tai sitte oon kuullu omiani. Ihmekö ku oli vähä vaikeeta :D

  VastaaPoista
 3. Mä oon pyrkiny pitämään käden mahdollisimman paikallaan ravissa (paitsi Moppe friisillä, kun sen ravi on vähän omalaatuinen) käynnissä ja laukassa sitte sitä myötäämistä enempi. Tällaisen löysin yhdestä blogista:

  Supple hands – joustavat kädet. Ratsastajan kädet ovat täydellisen rennot ja joustavat, jotta ne pystyvät mukautumaan hevosen kaikkiin liikkeisiin tuntuman muuttumatta hevosen suussa. Käynnissä ja laukassa käsien on pystyttävä täydellisesti myötäilemään hevosen pään ja kaulan liikkeitä, jotta kuolain hevosen suussa on hiljaa ja tuntuma tasainen hevosen liikkumisesta huolimatta. Ravissa kädet ovat paikallaan, koska hevosen pääkin on paikallaan. Kädet eivät ole paikallaan suhteessa ratsastajan vartaloon vaan suhteessa hevosen suuhun. Joustavat kädet pystyvät tekemään suuretkin ohjasotteet niin, että tuntuma on silti täysin mukautuva hevosen suussa.

  tässä vielä linkki sinne blogiin:
  http://annakilpelainen.wordpress.com/2011/10/06/kadet-kadet-kadet/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää käsiasia on mulle ihan hepreaa vielä, joten kiitos vinkeistä ja linkistä! Pitääpä opiskella lissää!

   Poista
 4. joustava käsi on maailman vaikein oppia. esim jos on tarpeeksi kykenevä, nii laukassakihan pitäis niillä käsillä laukata.. Mää en tajua miten ne hommat on mahollisia. :) ehkä sadan vuoden päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmiäkää :D Ja mitä enemmän ajattelen selässä ollessani, sitä vaikeempaa on.

   Poista
 5. Mulla tuo käsi on "hukassa" varsinkin laukassa. Kerroppa Susanna lisää siitä "käsillä laukkaamisesta"

  VastaaPoista
 6. Kertoisin lisää toki jos osaisin. Tässä taannoin kuulin kisoissa vain kun 'viisammaat' puhu yhdestä ratsastajasta tyyliin tähän 'Sillä on niin klassinen kouluratsastajan istunta, laukassaki pysty käsillä laukkaamaan' Eli siis jos minä nyt oikein tulkittin, niin siihen kykenee vain oikealla istunnalla ja se käsien liike ei silti todellakaan ole mikään visapaava. En tosiaankaan tarkottanu sitä, vaan ilm. sen pitäis joustaa ja liikkua tasan sen laukan tahdissa. Voin toki olla väärässäkin, meikä vaa huuli pyöreänä kuunteli keskustelua uskalmatta kommentoisa tai kysyä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miä en ees tiiä mitä mun kädet tekee laukassa (paitsi ulko-ohja), oon vasta "keskityn pysymään kyydissä" -vaiheessa :D Mutta mielenkiinnolla opiskelen koko ajan lisää, joten kertokaa kaikki mitä tiiätte :D

   Poista

Kommentoi vapaasti ja anna mulle vinkkejä!